Indsigt

Husk krav om autorisation for nedrivning af asbestholdigt materiale pr. 1. januar 2025

29.11.24

Den 11. juni 2024 vedtog Folketinget lovforslag om ændring af lov om arbejdsmiljø, der indebærer et krav om autorisation til nedrivning af asbestholdigt materiale.

Autorisationsordningen er vedtaget ved ændringslov nr. 629 af 11. juni 2024, der trådte i kraft pr. 1. juli 2024, jf. lov om ændring af lov om arbejdsmiljø § 2. Ændringsloven kan tilgås her.

Arbejdstilsynet har i forlængelse heraf udstedt ny bekendtgørelse nr. 744 af 18. juni 2024, om asbest i arbejdsmiljø. Bekendtgørelsen kan tilgås her.

I dette nyhedsbrev giver vi en kort introduktion til autorisationsordningen, herunder betydningen for arbejder, der omhandler nedrivning af asbestholdigt materiale.

Krav til virksomhederne om autorisation
Kravet om autorisation for nedrivning af asbestholdigt materiale træder endeligt i kraft pr. 1. januar 2025.

Den nye lov medfører, at virksomheder fra den 1. januar 2025 skal være autoriseret, hvis de udfører nedrivning af asbestholdigt materiale. Private og ikke-autoriserede virksomheder må som udgangspunkt ikke nedrive asbestholdige materialer, medmindre der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter.

I bekendtgørelse nr. 744 af 18. juni 2024 om asbest i arbejdsmiljø, jf. § 7, stk. 2, beskrives nedrivningsarbejde af mindre karakter således som ”f.eks. nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader, enkelte fliser fastgjort med asbestholdig fliseklæb eller enkelte rørbøjninger med asbestholdig isolering.”

De skærpede krav til virksomheder om autorisation for nedrivning af asbestholdigt materiale betyder, at en virksomhed fremadrettet skal ansøge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen meddeler således autorisation efter ansøgning, der skal indgives til Sikkerhedsstyrelsen via virk.dk, og som forudsætter, at den ansøgende virksomhed har dokumenteret, at blandt andet to grundlæggende betingelser er opfyldt:

  1. Virksomheden har tilknyttet en eller flere fagligt ansvarlig(-e), og
  2. Virksomheden har et godkendt kvalitetsledelsessystem

De to betingelser uddybes umiddelbart nedenfor.

Betingelse om en godkendt fagligt ansvarlig
Betingelsen om, at den ansøgende virksomhed skal have en fagligt ansvarlig indebærer, at den fagligt ansvarlige har til opgave, at virksomhedens autorisationskrævende opgaver bemandes korrekt, at medarbejderne instrueres tilstrækkeligt og der føres tilstrækkeligt tilsyn med arbejdets udførelse.

Det er et krav, at den fagligt ansvarlige skal være tilknyttet virksomheden i minimum 30 timer ugentligt inden for virksomhedens normale forretningstid, medmindre Sikkerhedsstyrelsen, under særlige forhold, har meddelt dispensation hertil.

For, at en person endeligt kan godkendes som fagligt ansvarlig af Sikkerhedsstyrelsen, er der krav om, at denne har gennemført og bestået en kompetencegivende prøve og autorisationsprøve udbudt i regi af arbejdsmarkedsuddannelsen (AMU).

Betingelse om et -forhåndsgodkendt- kvalitetsledelsessystem
Sikkerhedsstyrelsen betinger endvidere godkendelse af autorisationen af, at den ansøgende virksomhed har en forhåndsgodkendelse af et kvalitetsledelsessystem, der i praksis fungerer som et egenkontrolsystem.  Opgaven er her at beskrive den ansøgende virksomheds håndtering af asbestholdigt materiale, herunder forholde sig til hvorvidt virksomhedens arbejdsgange i forbindelse med samme er sket i overensstemmelse med Arbejdstilsynets regler.

Kvalitetsledelsessystemet forhåndsgodkendes hos uafhængige kontrolinstanser, som i samme forbindelse skal have fundet kvalitetsledelsessystemet fyldestgørende, førend endelig godkendelse kan ske. Når endelig godkendelse foreligger vil der kunne ansøges om en virksomhedsautorisation. Forhåndsgodkendelsen er gældende i ét år, og skal herefter godkendes løbende hvert andet år.

En liste over de af Sikkerhedsstyrelsen godkendte kontrolinstanser, hvor kvalitets-ledelsessystemer kan efterprøves, kan tilgås her.

Autorisationsordningens betydning for entreprisearbejder
Arbejdsmiljøindsatsen for asbestarbejde er ikke i sig selv ny og banebrydende, idet der er en lang tradition for lovkrav, der skal sikre gode og ordentlige arbejdsforhold. I samme forbindelse er det derfor vigtigt at påpege, at arbejdsmiljøreglerne ved håndtering af asbestarbejde er gældende, uagtet om det pågældende arbejde kræver autorisation.

Det nye lovkrav om autorisation favner imidlertid bredere end øvrige kendte autorisationsordninger, der begrænser sig til et specifikt felt, eksempelvis VVS eller El. Med autorisationsordningen for nedrivning af asbestholdigt materiale bliver en lang række øvrige faggrupper omfattet, såfremt den respektive faggruppe skal nedrive asbestholdigt materiale. Dette kan betyde, at visse grænseflader mellem det nye lovkrav og verserende entreprisearbejder overlapper hinanden.

Udover at virksomheder generelt skal omstille sig i henhold til det nye lovkrav, så skal virksomheder, som allerede har indgået entreprisekontrakter, hvor arbejde med asbestholdigt materiale er nødvendiggjort, tage højde for, at betingelserne som følge af lovændringen er opfyldt, så de i praksis kan fortsætte eventuelle aktiviteter, der kræver håndtering af asbestholdigt materiale efter den 1. januar 2025.

Parternes retsstilling
Konsekvenserne af lovkravet fordrer også konkret stillingtagen til, hvordan bygherrer, entreprenører m.fl. er stillet ved en forsinkelse og/eller omkostninger forbundet med lovkravet. Her bliver det blandt andet aktuelt at vurdere, hvorvidt parternes entrepriseaftale tager højde for sådanne omstændigheder, ligesom det kan være relevant at vurdere, hvorvidt forsinkelsen og/eller omkostningerne var eller burde have været forudset ved indgåelsen af aftalen.

Efter omstændighederne kan det være relevant at sondre mellem entrepriseaftaler indgået:

  • før lovændringens vedtagelse den 11. juni 2024
  • i perioden fra den 11. juni 2024 til autorisationsordningen ikrafttrædelse den 1. januar 2025,
  • efter autorisationsordningens ikrafttrædelse den 1. januar 2025

Vurderingen af parternes retsstilling i tilfælde af forsinkelser og/eller omkostninger som følge af lovkravet vil dog altid være en konkret vurdering.

Brug for juridisk rådgivning?

Har du brug for juridisk rådgivning som følge af reglerne om asbesthåndtering er du meget velkommen til at kontakte advokat Ajla Zorlak (azo@skaureipurth.com) eller advokat (L), partner Christian B. Prophet-Rannow. (cpr@skaureipurth.com).

Kontakt

Ajla Zorlak

Ajla Zorlak

Advokat

Christian B. Prophet-Rannow

Christian B. Prophet-Rannow

Advokat (L), partner